De Stichting BPOC2020 bundelt de krachten met advocaten in Noorwegen, Zweden, Denemarken, Polen en de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk in haar aanklacht bij het International Criminal Court.

De aanklacht betreft foltering en misdaden tegen de menselijkheid in vereniging gepleegd. 

Het Internationaal Strafhof is een permanent hof voor het vervolgen van personen die verdacht worden van genocide, misdaden tegen de menselijkheid of oorlogsmisdaden, zoals deze zijn omschreven in het Statuut van Rome.

De aanklacht is ingediend tegen ieder afzonderlijk lid van het (demissionaire) kabinet en tegen de afzonderlijke bewindspersonen van de landen waar mee wordt samengewerkt.

Indien een nieuwe regering het beleid voortzet, zal ook tegen elke afzonderlijke bewindspersoon van het nieuwe kabinet een aanklacht worden ingediend.

Inmiddels is er door het ICC een zaaknummer en een investigator (onderzoeker) toegewezen. Ook Noorwegen, Denemarken, het VK en Slowakijke hebben een zaaknummer en investigator toegewezen gekregen, Polen  en de VS volgen vermoedelijk snel. 

In de week van 28 juni heeft de Stichting BPOC2020 een tweede zoom meeting met de advocaten in bovenstaande landen om de samenwerking verder te bespreken.