Op zaterdag 8 januari 2022 was Janneke Monshouwer, oud-journalist en productie-medewerker bij de NOS, in een hoorzitting van de BPOC2020.

Met toestemming van Janneke Monshouwer publiceren wij een brief van haar aan de NOS, waarin zij de uitnodiging van de NOS voor een reünie afslaat. In deze brief maakt zij haar bezwaren tegen het NOS-journaal kenbaar.

Met toestemming vasn mevrouw Monshouwer publiceren wij hier deze brief.

U kunt de brief lezen en/of downloaden.

Betreft: Uitnodiging Reünie NOS-Journaal op dinsdag 26 april 2022

voor journaalmedewerkers uit de periode 1975-1990.

Lieve, beste oud-collega’s

Astrid, Inge, Hans, Jaap, Lars en Oscar – Réunie Organisatie Comité

Veel dank voor het initiatief om oud-collega’s te ontmoeten.

Ik was eerst enthousiast omdat ik (meestal) met veel plezier bij het Journaal heb gewerkt.

Maar bij nader inzien trek ik mijn aanmelding voor dit evenement terug.

Veel journaalmedewerkers, die ik graag mocht en van wie ik veel heb geleerd, zijn ons ontvallen.

Een klein aantal anderen zou ik graag weer willen zien/ spreken, maar dan liever in een kleine setting of privé.

Maar het belangrijkste punt waarom ik me afmeld is toch dat ik me diep schaam voor het Journaal vanwege onder andere de eenzijdigheid van de berichtgeving (understatement) en de schaamteloze propaganda voor EU- en globale zaken, de klimaat-agenda en de onophoudelijke corona-vaccinatie propaganda.

In het Journaal mis vragen over Covid-19 incl. mogelijke varianten. Waarom wordt dit als een pandemie beschouwd? En waarom wordt het publiek zoveel angst aangejaagd door de media ? Corona is toch (gelukkig) veel minder ernstig met veel minder sterfgevallen dan bijv. ebola? Is het alleen om mensen zover te krijgen om zich te laten inenten? Een, dan twee, dan 3 keer en wellicht 4 keer en meer…

Waarom neemt het Journaal klakkeloos alle info aan van het RIVM, OMT en de regering? Die gegevens horen toch gecheckt te worden? En zeker de deugdelijkheid van de PCR-testen, zeker als de noodwet, lockdowns en alle andere beperkende maatregelen daarop gebaseerd zijn?

Over de PCR-testen:  Dr. Kary Mullis, uitvinder van PCR -laboratoriumtest, legde tijdens een bijeenkomst in Santa Monica op 12 juli 1997 omstandig uit waarom een PCR-test niet geschikt is om een virus in het lichaam aan te tonen.

Hij zegt ook (in video vanaf 48:37): “The PCR-test is a process that is used to make a whole lot of something out of something. It does not tell you that you are sick.” (“De PCR-test is een proces dat gebruikt wordt om van iets een heleboel te maken. Het vertelt je niet dat je ziek bent.”) Video: https://www.youtube.com/watch?v=3GdhPFETOws 

Op de ondeugdelijkheid van PCR testen zijn het overheidsbeleid en de lockdowns gebaseerd – met alle gevolgen vandien: zelfmoorden, faillissementen, de onophoudelijke inentingen, het QR paspoort!!! Het uitsluiten van ongevaccineerden… Door hun slaafse berichtgeving klaag ik de media en dus ook het NOS Journaal aan als medeverantwoordelijk voor alle schade die is / wordt opgelopen door de bevolking en de maatschappij.

Tot mijn schrik en verdriet heb ik geconcludeerd dat ik al van 1 januari 1965 tot 1 september 1990 bij een ‘massa-propagandamachine’ werkte: het NOS Journaal.

Aan de andere kant kan ik zeggen dat ik er vooral in de begintijd steengoede, professionele vak mensen heb leren kennen die me zeer dierbaar waren, van wie ik veel heb geleerd en er veel kennis heb opgedaan, wat ik nu kan inzetten voor het opsporen van ware feiten.

Ik besef dat ik nog een van de weinigen ben die de TV geschiedenis van binnenuit heeft meegemaakt vanaf 1965.

En in het boek “Ooggetuige” van Carel Enkelaar, de oprichter en eerste hoofdredacteur van het Journaal, toen NTS Journaal, staat de historie vanaf het begin van het Journaal beschreven.

In het hoofdstuk “Kennedy Komplot” beschrijft Carel Enkelaar de samenwerking met de journalist Willem Oltmans en hoe hij in hun onderzoek naar de moord op Kennedy meemaakte dat de grote Amerikaanse nieuwszenders (toen) CBS en NBC en het persbureau Associated Press censuur pleegden en er alles aan deden om iedere gedachte aan een samenzwering rond de moord op Kennedy de kop in te drukken (pg 396). Maar censuur en manipulatie van het nieuws is van alle tijden.

In 1990 was ik zelf een initiator van een réunie van de ‘journaalpioniers’ vanaf de oprichting tot 1975 -als ik me goed herinner. Het was een privé initiatief. Als locatie hadden we de hangar op vliegveld Loosdrecht. Enkelaar was daar ook bij. Hij gaf me alvast een paar hoofdstukken voor zijn boek “Ooggetuige”. Deze bijdrage en bijdragen van andere collega’s werden gebundeld en als een eenvoudig boekje uitgegeven. Maar dat boekje is weg. Ik kan het nergens meer vinden. Ook collega’s hebben het niet meer. Zo jammer.

En erger: In die bijeenkomst werd gefilmd en collega’s vertelden op camera (van filmcorrespondent Paul Hartendorf) hun ervaringen en ideeën. Dat zou een heel belangrijk historisch document kunnen worden, waar we wat van kunnen leren. Daar waren twee opnamebanden van. Bij die réunie in 1990 was ook de toenmalige hoofdredacteur Gerard van der Wulp aanwezig. Van der Wulp was  hoofdredacteur vanaf 1987. Begin 80-er jaren was Van der Wulp enkele jaren woordvoerder van Ruud Lubbers, toen fractievoorzitter van het CDA in de Tweede Kamer. Na het Journaal werd hij o.a. directeur generaal bij de RVD Rijksvoorlichtingsdiens. Gerard van der Wulp had in zijn speech tijdens die réunie (op camera) toegezegd dat wij -aanwezigen- allemaal een gemonteerde copie zouden krijgen. De redacteur Hans de Bie zou het opgenomen materiaal monteren en had die moederbanden onder zijn hoede genomen. Maar ik werd door hem gebeld: grote schrik, de opnamebanden waren verdwenen. Hans de Bie vertelde dat hij overal is gaan zoeken en navragen, ook bij Inge Schut, secretaresse van de hoofdredactie, maar de banden hebben we nooit meer gezien. Rara waar zijn de banden gebleven? Met die vraag zit ik nog steeds. Als iemand van jullie daar iets van weten, laat me svp weten.

In 2010, tijdens het zien van een journaalbericht over Afrika, raakte ik hevig geschokt door de zeer verslechterde situatie in Afrika, waar ik 40 jaar daarvoor als lid van een filmteam veel gewerkt had. Toen besloot ik de oorzaak uit te zoeken van de ellendige situatie in Afrika, ondanks alle ontwikkelingshulp. Dat is het begin van mijn zoektocht naar feiten over de geschiedenis, politieke gebeurtenissen en nieuwsberichten die mij eigenlijk trauma’s hebben bezorgd. Zoals: Korea-oorlog, Vietnamoorlog, de moorden op John F. Kennedy, Malcolm X, Martin Luther King, Robert Kennedy, de Westerse overnames en opstanden in Afrikaanse landen, de apartheidspolitiek Zuid-Afrika, de Angola-oorlog, waar mijn man heeft gefilmd, enz. de gebeurtenissen met de voormalige Nederlandse koloniën – Indonesië en later Suriname, de wrede overnames van midden en zuid Amerikaanse landen, de komst van CNN en de Golfoorlog (en), enz. enz.

Dan de ellendige gebeurtenissen van 9/11-2001 en de “Patriot Act”, waarbij veel van onze privacy en persoonlijke vrijheden werden afgenomen en “War on Terror” met de consequentie voor veel landen, ook Nederland, dat ze moesten deelnemen aan ‘vredes’missies (werd beweerd), die geen vredesmissies bleken maar keiharde bloedige oorlogsmissies om veel landen over te nemen, in feite genocides, gevolgd door: stromen vluchtelingen die wij nu moeten opvangen.

Het Journaal was hierbij NOOIT kritisch of onderzoekend, ook niet de journaalcorrespondenten in Londen, New York en Washington. Ze volgden gewoon als slaafjes wat grote persagentschappen, officiële woordvoerders en spindoctors ze voorkauwden.

Boeken die ik op internet vond, van gerenommeerde onderzoekers en journalisten, van wie velen al zijn overleden, droegen heel andere feiten aan dan in de officiële geschiedenisboeken staan en dan het Journaal ooit uitzond. Ik schreef er mijn eerste boek over met de titel:

“Ander Nieuws, Wat het Journaal niet uitzond” (2014).

Dit boek is mede gepresenteerd tijdens de 2e journaal-lunch van de Journaal ‘Oldtimers’, georganiseerd door Wibo van de Linde. Aan de hand hiervan besprak ik met Wibo om met elkaar een sectie “onderzoeksjournalistiek” te starten binnen de NVJ Nederlandse Vereniging van Journalisten. Ik had er ook contact over met de NVJ. Maar -zo jammer- Wibo werd ziek en overleed. Dat idee is dus helaas niet gerealiseerd.

Mijn 2e boek is “Trump, Grondwet & Wereld” (2018). Ik wilde weten wat voor man Donald Trump nu echt is, of hij deed wat hij zei dat hij geen oorlogen meer wilde, zonder de zeer negatieve berichtgeving van de internationale nieuwsmedia en dus ook het NOS Journaal. Hiervoor zoch ik het leven en werk van Donald Trump uit en ook zijn intenties voor zijn “America First”-campagne en beleid, de beweegredenen waarom zoveel mensen deze president hadden gekozen.

Mijn 3e boek (2020) is “Overgang naar Aquariustijdperk, 9/11, MH17, 5G, Covid-19”, met mijn onderzoek naar de veranderende ’tijdgeest’, vanaf 9/11-2001 naar Corona, de overgang van het Vissentijdperk naar het Watermantijdperk, de veranderende planeet Aarde en de mensheid.

Deze boeken zijn nu alleen te bestellen via de website www.andernieuws.eu .

Op mijn manier ben ik dus nog altijd bezig met het nieuws, weliswaar vanuit een heel ander kader dan de internationale massamedia en het NOS Journaal. Wat mij betreft droom ik van het oprichten van een heel nieuw, ander journaal,

– waarbij iedere kijker wordt beschouwd als een intelligent, autonoom mens met het recht tot zelfbeschikking, privacy en keuzevrijheid.

– waarbij de kijker eerlijk wordt geïnformeerd en juist wordt voorgelicht

– waarbij nieuwsfeiten worden gemeld met reacties, informatie en kommentaar vanuit verschillende standpunten. Dus geen oneliners, geen monologen, geen propaganda, geen angst aanjagen, niet louter pro’s en korte contra’s, geen debatten, maar open dialogen waar emotioneel intelligente mensen, mensen met een hart, de informatie aanvullen en toelichten vanuit hun gezichtsveld – met het doel dat de kijker juist geinformeerd is – en dus meer afgewogen beslissingen kan nemen.

Ik wens jullie in alle gezondheid een heel feestelijke en gezellige réunie toe

en ook reflectie

en alle goeds en wijsheid,

Met hartelijke groet,

Janneke Monshouwer

Bussum