Een in The Lancet gepubliceerde studie onderzocht minstens veertien dagen na hun herstel het bloed van patiënten die van Covid-19 genezenn waren. Uitgedaagd met een gen van het SARS-CoV-2-virus reageerde hun immuunsysteem met neutraliserende antilichamen en CD8+ T-celreacties. Over het algemeen had de meerderheid van de patiënten een robuuste adaptieve immuunrespons, ongeacht de ernst van de ziekte.

Lees hier de studie.

Een andere studie, gepubliceerd in Plos One, toonde aan dat mRNA- vaccins effectief de antilichamen IgG en IgA opwekken. Aangezien de “geheugen”-respons voor de genoemde antilichamen na de tweede vaccindosis aanzienlijk korter was dan de primaire respons, zou dit kunnen betekenen dat wijdverspreide beschermende immuniteit werd bereikt

Lees hier de studie.

Dit in contrast met de stelling dat de mRNA-vaccins pas een aantal weken na de tweede dosis voor voldoende antistoffen zouden zorgen. Het blad Clinical Infectious Diseases heeft een studie gepubliceerd die aantoonde dat eiwitten van het SARS-CoV-2-virus werden gemeten in longitudinale plasmamonsters die verzameld werden bij dertien deelnemers die twee doses van het mRNA-1273-vaccin (Moderna) hadden gekregen. ‘Elf van de dertien deelnemers vertoonden reeds op dag één na de eerste vaccininjectie opspoorbare niveaus van SARS-CoV-2-eiwit. De opruiming van opspoorbaar SARS-CoV-2-eiwit correleerde met de productie van IgG en IgA.’

Lees hier de studie.

Dit is volgens de microbioloog en professor Sucharit Bhakdi absoluut een bewijs van verworven wijdverspreide beschermende immuniteit, een weerstand die ook voor alle varianten van het SARS-CoV-2-virus geldt. Voor gefundeerde info, klik hier.

Aan de hand van bloedonderzoek naar antilichamen schat onafhankelijk medisch wetenschapper Frederik Feys de op natuurlijke wijze verworven immuniteit voor het SARS-CoV-2-virus over heel België algemeen hoog in. Hij kwam uit op een gemiddelde van 28,8 %. ‘En dit varieert afhankelijk van de locatie tussen minimaal 12,8 % en maximaal 61,6 %’, schrijft Feys in zijn rapport van 17 september 2021.

Lees hier het rapport.

Begeleidende teksten: Willem Van den Panhuysen, Vrije Unisversiteit Brussel, DeWereldMorgen.be

.