Uit onderzoek gepubliceerd in het American Journal of Therapeutics blijkt dat Ivermectine de kans op COVID-19 infectie met 86% vermindert. Ook kan het ernstige ziekte voorkomen.

Achtergrond:
Geneesmiddelen kunnen een rol spelen in het bestrijden van het SARS-COV-2-virus. Het antiparasitische Ivermectine, met antivirale en ontstekingsremmende eigenschappen, is nu getest in talrijke klinische onderzoeken.

Gebieden van onzekerheid:
We beoordeelden de werkzaamheid van de Ivermectin-behandeling bij het verminderen van de mortaliteit, in secundaire uitkomsten, en in chemoprophylaxis, onder mensen met, of met een hoog risico op COVID-19-infectie.

Data bronnen:
We onderzochten de bibliografische databases tot 25 april 2021. Twee beoordelingsauteurs beoordeelde het risico op bias. Meta-analyses werden uitgevoerd en zekerheid van het bewijsmateriaal werd beoordeeld met behulp van de kwaliteitsbenadering en bovendien in proefsequentiële analyses voor mortaliteit. Vierentwintig gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken met 3406 deelnemers werden beoordeeld.

Therapeutische vooruitgang:
Meta-analyse van 15 proeven vonden dat Ivermectine verminderde het risico op overlijden in vergelijking met geen Ivermectine (gemiddelde risicoverhouding 0,38, 95% betrouwbaarheidsinterval 0,19-0,73; N = 2438; I2 = 49%; Matig-zekerheidsbewijs). Dit resultaat werd bevestigd in een proefsequentiële analyse met behulp van dezelfde methode die de niet-gecorrigeerde analyse onderbouwde. Dit was ook robuust tegen een proefsequentiële analyse met behulp van de Biggerstaff-Tweedie-methode. Uit bewijs met lage zekerheid bleek dat IVERMECTIN-profylaxe Covid-19-infectie met gemiddeld 86% (95% betrouwbaarheidsinterval 79% -91%) verminderde. Secundaire uitkomsten leverden minder bepaald bewijs.

Ernstige bijwerkingen waren zeldzaam bij behandelingsproeven.

Conclusies:
Matig-zekerheid bewijsmateriaal concludeert dat grote verminderingen in COVID-19 sterfgevallen mogelijk zijn met behulp van Ivermectine. Het gebruik van Ivermectine vroeg in de klinische besmetting kan ernstige ziekte voorkomen.

De schijnbare veiligheid en lage kosten suggereren dat Ivermectine waarschijnlijk een significante impact kan hebben op de SARS-COV-2-pandemie wereldwijd.

Lees hier het onderzoek.